Aktiviteter (arkiverade)

Årsmöte 2023

Årsmöte för Örnsköldsviks Biodlarförening måndag den 20 november kl 19.00 i IOGT-NTO:s lokal Vårblomman i Arnäsvall Hitta hit.

Glöm inte att lämna in årsrapporten! Det är mycket viktigt att vi gör detta eftersom antalet årsrapporter ligger till grund för SBR:s bidrag från EU. Rapporten lämnas med fördel digitalt. Det går även att lämna den i blankettform på årsmötet. Alternativt skicka uppgifterna som e-post till ordforande@nolabi.se.

För er som önskar honungsbedömning gäller: Medtag honungsburk (minst 300 g) utan etikett samt bedömningskort och ett frankerat kuvert med eget namn och adress. Mottagning av honungsprover görs i år av Markus Johansson som därefter svarar för anonym överlämning till honungsbedömningskommittén. För information om honungsbedömningen se biodlarna.se.
Om honung önskas lämnas av medlem som ej besöker årsmötet får honungsbedömningskommittén kontaktas för att avtala alternativ inlämning.

Blanketter för såväl årsrapport som honungsbedömning finns i septembernumret av Bitidningen.

OBS! Glöm inte att betala årsavgiften till SBR för år 2024!

Under kvällen bjuder föreningen på fika. Det kommer även att i vanlig ordning hållas lotteri samt en kort summering av hur den gångna säsongen varit.

Välkommen!
/Styrelsen


Välkommen till vårträff med Örnsköldsviks biodlarförening

Söndag den 4 juni 2023 kl 11.00 på Bakfickan, Norrvästansjö 156 Hitta hit

Ta gärna med en egen stol.

På programmet:

Information om kommande aktiviteter

Hur har våra bin klarat övervintringen

Lotteri och fika

Föreningen bjuder som vanligt på fika samt säljer lotter med chans att vinna fina biodlingsrelaterade priser. (Om någon vill skänka ytterligare priser till lotteriet så är det ett uppskattat bidrag!)

Beställning av Bifor

Föreningen ombesörjer sambeställning av Bifor för de medlemmar som redan nu vet hur mycket de kommer att behöva till årets invintring.

Beställningar från Sävar biredskap

Mike och Sofia Ninnes från Sävar kommer att ta över stafettpinnen från Stöcksjö biredskap när det gäller försäljning av biodlingsredskap. De kommer därför att närvara vid vårträffen för att leverera beställningar av biodlingsmaterial.

För beställningar gäller följande:

”Sävar Biredskap önskar skriftliga beställningar antingen till biodling@ninnes.com eller på Messenger till Sävar biredskap. För er som inte har möjlighet att göra något av detta så går det bra att ringa på 072-207 94 80.

Förutom er beställning önskar vi ert namn, postadress, personnummer, tel och ev. e-postadress (för faktura till epost) för att kunna upprätta en faktura som ni sedan betalar antingen med swish eller till BG.

När vi mottagit er beställning återkommer vi med en sammanställning inklusive prisuppgift till er.

För att kunna komplettera om något saknas behöver vi beställningarna senast 14 dagar innan. Därefter blir det från det vi har i lager.”

Vi har förhandlat om en gemensam fraktavgift som föreningen kommer att stå för, vilket betyder att du som medlem kan bortse från den. (För icke medlemmar tillkommer en transportavgift på 100 kr).

Varmt välkommen!

/Styrelsen


Tematräff ”Biodling i andra länder”

Välkomna till tematräff med Örnsköldsviks biodlarförening

Temat för denna träff kommer att vara ”Biodling i andra länder”. Vi har därför bjudit in Lars-Gunnar Olsson att berätta om sina erfarenheter kring detta utifrån sina resor.

Vi träffas söndag den 16 april 2023 kl. 12.00 i IOGT-NTO:s lokal Vårblomman i Arnäsvall Hitta hit.

Arrangemanget beräknas hålla på i ca två timmar.

Anmälan till denna träff meddelas senast måndag 10 april via anmälningsformuläret.

Det går också bra att maila till ordforande@nolabi.se alternativt ringa eller sms:a Mona Rosenblom på tel 073-346 47 19.

Föreningen bjuder på smörgåstårta, kaffe och gobit. Meddela eventuella allergier vid anmälan så försöker vi ordna alternativ förtäring.

Denna träff är ett förslag på aktivitet som vi tänker oss att en trivselgrupp i föreningen skall kunna erbjuda våra medlemmar ett par gånger per år.

Vi tar gärna emot förslag på andra aktiviteter som ni skulle uppskatta att föreningen anordnar.

Om någon dessutom kan tänka sig att ställa upp och vara med i trivselgruppen och hjälpa till att arrangera framtida aktiviteter så tar vi tacksamt emot den hjälpen!

Varmt välkomna!


Årsmöte 2022

Tisdag den 22 november kl 19.00 i Kubbe-Norrflärkes Bygdegård (Norrflärke 186)

Årsrapporten kan med fördel lämnas digitalt. Den kan så klart fortfarande lämnas på årsmötet. Alternativt skickas som e-post till ordforande@nolabi.se eller som vanlig post till Mona Rosenblom, adress finns i medlemslistan.

För er som önskar honungsbedömning gäller: Medtag honungsburk utan etikett samt frankerat kuvert med eget namn och adress. Om honung önskas lämnas av medlem som ej besöker årsmötet får honungsbedömningskommittén kontaktas för att avtala alternativ inlämning.

Blanketter för såväl årsrapport som honungsbedömning finns i septembernumret av Bitidningen. OBS! Glöm inte att betala årsavgiften till SBR för år 2023!

Under kvällen bjuder föreningen på fika. Det kommer även att i vanlig ordning hållas lotteri samt en kort summering av hur den gångna säsongen varit.

Välkommen! /Styrelsen


Vårträff 2022 – söndag 12 juni kl 11

I år får vi, efter två års uppehåll, äntligen träffas på riktigt igen!

Vi kommer att hålla till vid Sörtjärns byskola, Sörtjärn 220, söndag den 12 juni kl. 11.00.
Lokalen ligger i byn Sörtjärn ca 1,5 mil söder om Örnsköldsvik, Skyltat ”Sörtjärn 1” från E4, se bilder nedan.

Som vanligt rekommenderas att ta med egen stol.

     

På programmet:

Information om kommande aktiviteter

Hur har våra bin klarat övervintringen
Allmänt bisurr där vi avhandlar vad som hänt i kuporna under vintern, hur vi gör med avläggarna i år och varroaläget mm.

Beställningar från Stöcksjö Biredskap
Hans och Ulla Löfgren från Stöcksjö närvarar för att leverera beställningar av biodlingsmaterial som görs i förväg på tel. 090-421 93.

Beställning av Bifor
Föreningen ombesörjer sambeställning av Bifor för de medlemmar som önskar förbereda för årets invintring i god tid. Obs! Numera är Biforhinkarna på 12,5 kg (istället för 16 kg).

Lotteri och Fika
Föreningen bjuder på fika och säljer lotter med chans att vinna fina biodlingsrelaterade priser. Om någon vill skänka ytterligare priser till lotteriet så är det ett välkommet bidrag!

Varmt välkomna!
/Styrelsen


Tillbaka till aktuella aktiviteter

Årsmöte 2021

Måndag den 29 november kl 19.00 i IOGT-NTO:s lokal Vårblomman i Arnäsvall

I år blir årsmötet lite speciellt då vi även behöver genomföra ett formellt årsmöte för år 2020 då detta på grund av pandemin blev inställt. Detta bör dock vara snabbt avklarat då alla val till detta möte blir en ren kopia av årsmötet 2019.

Årsrapporten för 2021 kan med fördel lämnas digitalt. Den kan så klart fortfarande lämnas på årsmötet. Alternativt skickas som e-post till ordforande@nolabi.se eller som vanlig post till Mona Rosenblom, adressen finns i medlemslistan.

För er som önskar honungsbedömning gäller: Medtag honungsburk utan etikett samt frankerat kuvert med eget namn och adress. Om honung önskas lämnas av medlem som ej besöker årsmötet får honungsbedömningskommittén kontaktas för att avtala alternativ inlämning. Blanketter för såväl årsrapport som honungsbedömning finns i novembernumret av Bitidningen. OBS! Glöm inte att betala årsavgiften till SBR för år 2022!

Under kvällen bjuder föreningen på fika. Det kommer även i vanlig ordning att hållas lotteri och en kort summering av hur den gångna säsongen varit.

Välkommen!


Inställt! – Föreläsning om varroabehandling
Preben Kristiansen

Lördag 24 oktober 2020 kl 10.00, IOGT-NTO Vårblomman, Arnäsvall

Begränsat antal platser, först till kvarn. Anmälan till info@nolabi.se.

Inget fika serveras. Ta gärna med egen fikakorg. Vi sitter kvar på vår plats och fikar, diskuterar och ställer frågor.

Vi visar hänsyn och håller avstånd. Välkommen att anmäla dig!


Vårträffen för Örnsköldsviks Biodlarförening 2020 är INSTÄLLD!

I år har vi tagit det tråkiga beslutet att det på grund av Corona-pandemin är olämpligt att hålla vårträffen som ju brukar samla en hel del folk.

Vi vill ändå börja med att hälsa våra nytillkomna medlemmar välkomna till föreningen! Beklagligt bara att vi denna vår inte får möjlighet att träffas ”på riktigt”.

Programmet för vårträffen brukar bla innehålla ett antal stående punkter
enligt nedan:

Information om kommande aktiviteter
I år har vi ännu så länge inga aktiviteter planerade förutom årsmötet i november. (Kallelse till årsmötet skickas ut till alla medlemmar i slutet av oktober).

Hur har våra bin klarat övervintringen
Den senaste övervintringen verkar ha haft blandade resultat. Vissa medlemmar har förlorat en stor del av sina samhällen medan andra bara förlorat få eller inga. Orsaken till vinterförlusterna är, som vanligt, i många fall oklar.

Beställningar från Stöcksjö Biredskap
Hans och Ulla Löfgren från Stöcksjö brukar närvara för att leverera beställningar som vi gjort i förväg. I år får vi ombesörja våra inköp av biodlingsmaterial på egen hand.
Om det finns medlemmar som har svårt att göra detta själva så hör av er till någon i styrelsen så hjälper vi till att samordna inköp.

Beställning av Bifor
Detta kan i år göras genom att meddela antal hinkar till Gunnar Ekman senast den 15 juni.

Sköt om er och ta hand om varandra och era bin!
/Styrelsen


Inställt! – Föreläsning om bin med Per Thunman

Västernorrlands Biodlaredistrikt arrangerar föreläsning med Per Thunman.

Söndag 29 mars 2020 i Bollsta Folkets Hus, kl 10 – 15 (fika 9:30).

Ämnen: Drottningodling, pollen, nya honungsbedömningsregler, vax och andra biprodukter, frågestund mm.

Kostnad: 200 kr. Ej medlem: 350 kr. Två fika och lunch ingår.

Anmälan till: bivnorrland@gmail.com senast 20 mars. Ange namn, förening, telefonnummer och ev specialkost. Avgiften sätts in på distriktets Swish: 1235047246 eller bankgiro: 250-0742.


Årsmöte 2019

Då var det dags för årsmöte med Örnsköldsviks Biodlarförening, måndag den 18 november kl. 19.00 i IOGT-NTO:s lokal Vårblomman i Arnäsvall

Årsrapporten kan lämnas vid årsmötet. Nytt för i år är att den kan lämnas digitalt på föreningens hemsida www.nolabi.se. Den går även att skicka som e-post till ordforande@nolabi.se eller som vanlig post till Mona Rosenblom.

För er som önskar honungsbedömning gäller: Medtag honungsburk utan etikett samt frankerat kuvert med eget namn och adress.

Blanketter för såväl årsrapport som honungsbedömning finns i septembernumret av Bitidningen.

OBS! Glöm inte att betala årsavgiften till SBR för år 2020!

Under kvällen bjuder föreningen på fika. Det kommer även att i vanlig ordning hållas lotteri och kort summering av hur den gångna säsongen varit.

Välkommen!
Styrelsen


Vårträffen 2019

Söndag den 2 juni kl 11:00 är det dags för oss biodlare att träffas.

I år håller vi till i Anundsjö hembygdsgård (Grundtjärnsladan), Bredbyn (Prästbordet 105, 895 30 Bredbyn).

På programmet står bl.a. information om kommande aktiviteter.

Givetvis kommer vi som vanligt även att avhandla hur våra bin kommit igång efter övervintringen.

Föreningen bjuder på fika och vi får möjlighet att vinna fina priser i vårt sedvanliga lotteri. Om någon vill skänka lämpliga priser till lotteriet så är det så klart ett välkommet bidrag!

Stöcksjö Biredskap kommer att närvara och beställningar kan göras på tel. 090-421 93

Tips: Passa på att besöka hembygdsgårdens utställning om naturforskaren Peter Artedi (1705–1735). Denne biolog var född i Anundsjö och arbetade under sitt korta liv med kartläggning av fiskar. Avsluta sedan med en skön promenad runt Naturstigen (ca 700 m) med 10 informationsskyltar om natur, växter och djur i trakten.

Varmt välkomna!
Styrelsen


Årsmöte 2018

Då var det dags för årsmöte med Örnsköldsviks Biodlarförening, måndag 19 november kl 19:00. Plats: IOGT-NTO Vårblomman i Arnäsvall (Ravesta 133, 891 55 Arnäsvall).

Innan årsmötet ges möjlighet för ”bi-surr” och vi får möjlighet att prata om hur den gångna bisäsongen varit. Under kvällen kommer vi att bjuda på fika och anordna lotteri.

Obs! Årsrapporten kan lämnas vid årsmötet alt. sändas med post till: Anders Westin eller e-post: benerus.anders@gmail.com

För honungsbedömningen gäller: Medtag godkänd honungsburk (utan etikett) samt frankerat kuvert med eget namn och adress.

Såväl blankett för årsrapport som honungsbedömningskort finns i oktobernumret av Bitidningen, eller på hemsidan.

Obs! Glöm inte att betala årsavgiften till SBR för 2019.

Välkommen!

Styrelsen


Vårträffen 2018

Söndagen den 3:e juni är det dags för oss biodlare att träffas.
I år håller vi till i Norrvästansjö 156 (Pub Bakfickan) kl. 11.00.

Programmet består som vanligt av allmänt bisurr där vi avhandlar vad som hänt i kuporna under vintern, hur vi gör med avläggarna i år och varroaläget mm.

Naturligtvis tar vi oss en fika och prövar lyckan i det traditionella lotteriet med vinster som vi kommer att ha glädje av i våra bigårdar (om någon känner att de har lotteripriser över är de såklart välkomna med dem också).

Stöcksjö Biredskap medverkar. Beställningar göres i god tid på tel. 090-42193

Välkomna!

Styrelsen


Temadag om bin med Ingemar Wahlström, SBR

Västernorrlands Biodlardistrikt anordnar tillsammans med lokalföreningarna en temadag helgen 21-22 april 2018.
Lördag 21/4 i Örnsköldsvik (lokal: EFS Bönhus i Komnäs, Lövsjö 132, 89493 Överhörnäs) och Söndag 22/4 i Sundsvall (lokal: Strategensstuga i Töva).
Tid: 10.00 – 15.00 (lunch/fika: 12.00-13.00)

”Till temadagen kommer Ingmar Wahlström biodlare, förbundsledamot i SBR och ordförande i kommittén för kvalitetsfrågor, att ta upp aktuella frågor om biodling, honungskvalitet och fortsatt kvalitetsarbete inom biodling och honungsproduktion. Han kommer också att berätta om VSH-projektet (Varroa Sensitive Hygiene). Möjligheter kommer att finnas till dialog och frågeställningar.”

Arrangemanget subventioneras av Västernorrlands Biodlardistrikt. Deltagaravgiften är endast 150 kr och då ingår kaffe/lunch.

Anmälan görs via e-post: bivnorrland@gmail.com (antalet deltagare är begränsat, så anmäl dig i god tid). Sista anmälningsdag är måndag 16 april.
Ange namn, epost och/eller telefon samt datum Örnsköldsvik (21/4) eller Sundvall (22/4).
Ange också om det finns särskilt önskemål ex. specialkost.

Anmälningsavgift 150 kr insättes på Västernorrlands Biodlareförbunds bankgiro: 250-0742 eller swish: 1235047246 (OBS! Komihåg att ange namn + lör eller sön).


Årsmöte
16 nov 2017 kl 19.00

Årsmöte med Örnsköldsviks Biodlareförening, torsdag den 16 november kl 19.00. Plats: Arnäs hembygdsgård

Så var det dags för årsmöte med Örnsköldsviks Biodlarförening, Torsdag den 16 November kl 19:00 Plats: Arnäs hembygdsgård.
Efter årsmötet ges möjlighet för ”bi-surr” och vi får möjlighet att prata om hur den gångna bi-säsongen varit . Under kvällen hålls i vanlig ordning ett lotteri och fika.

Obs! Årsrapporten kan lämnas vid årsmötet alt. sändas med post till: Anders Westin eller e-post: benerus.anders@gmail.com
För honungsbedömningen gäller: Medtag honungsburk (utan etikett) , samt frankerat kuvert med eget namn och adress. Såväl blankett för årsrapport som honungsbedömningskort finns i septembernumret av Bi-tidningen. Obs! Glöm inte att betala årsavgiften till SBR för 2018.

Välkommen!

Styrelsen


Vårmöte
Söndag 4 juni 2017 kl 11

Den årliga vårträffen för oss biodlare kommer i år att hållas hemma hos Johan och Markus på Prästbordet 105 i Bjästa. 4/6 kl 11.00.

Sedvanligt ”bisurr”, information om aktuella frågor och ärenden som rör biodling. Även fika och lotteriförsäljning står på programmet, samt beställningar på Bifor.
Stöcksjö Biredskap medverkar. Obs! Beställningar från Stöcksjö bör göras i god tid innan den 4:e juni (tel.090-42193).
Kom ihåg att ta med stol för utomhusbruk. Vid regn håller vi till på logen.

Välkomna!


Kursdag/Temadag om Bin med prof. Bengt Nihlgård som håller intressanta föredrag. Lör 18 mars Örnsköldsvik

Västernorrlands biodlaredistrikt kommer att tillsammans med lokalföreningen att anordna fortbildnings/temadag helgen 18-19 mars. Lördag 18/3 lokal: CaféUH i Örnsköldsvik (före den som inte kan delta lördag så ges samma föredrag också Söndag 19/3 i Sundsvall).

Program:
9.30 Mingel och fika
10.00 Honungsbin och andra pollinerare – hur gynnas de?
11.00 Miljöfaktorer av betydelse för bina
12.00 Lunch
13.00 Bra växter under bi-året
14.00 Honung och andra biprodukter – kopplingar till vår hälsa.

Arrangemanget är subventionerat av Västernorrlands biodlaredistrikt.
Deltagaravgiften är endast 100kr och då ingår kaffe/lunch.
Anmälan görs via e-post: bivnorrland@gmail.com (antalet deltagarplatser är begränsat, så anmäl dig i god tid. Sista anmälningsdag är måndag 13 mars).

Ange deltagarens namn, epost och/eller telefon samt om du skall delta i Örnsköldsvik (18/3) eller Sundvall (19/3). Ange också om det finns särskilt önskemål ex. matallergier, vegetariskt etc.

Anmälningsavgift 100 kr insättes på Swedbankkonto 8420-2, 944 321 691-7 (Västernorrlandsläns biodlaredistrikt) (OBS! glöm inte ange deltagares namn+ lör eller sön)


Fortsättningskurs:
Biodling min andra sommar

Biodling min andra sommar. Studieförbundet Vuxenskolan, Örnsköldsvik. Start: Tisdag 10/1 2017 Tid:18:30-20:45 5 gånger.

Ledare: Jan Mikaelsson, Gösta Norberg, Gunnar Ekman
Anmälan sker till Studieförbundet Vuxenskolan, Örnsköldsvik tel 020-202029.
eller länken vuxenskolans hemsida http://www.sv.se/avdelningar/sv-vasternorrland/kurser/biodling—min-andra-sommar-21589/

Avgift 450kr Kurs: ”Min andra bi-sommar.” Fortsättningskurs, steg 2 för bi-odlare. Först till kvarn.


Nybörjarkurs våren/sommaren 2017

Start 9 februari 2017 kl 18.30

Biodlingskurs för nybörjare Örnsköldsvik 2017 Kursen där du lär dig odla bin och skörda din egen honung. VI följer bi-året och varvar teori och praktik. Studiematerial tillkommer.

Veckodag: Tor Tid:18:30-20:45 Startdatum: 2017-02-09 Omfattning: 30 tim (*) Sammankomster: 10 gånger Arrangemangsnr: 20515 Ledare: Jan Mikaelsson, Gösta Norberg, Gunnar Ekman

Lokal: Studieförbundet Vuxenskolan Örnsköldsvik, Centralesplanaden 18

Pris för denna studiecirkel/kurs: 1100 kr

http://www.sv.se/avdelningar/sv-vasternorrland/kurser/biodlingskurs-for-nyborjare-20515/


Årsmöte torsdag 10 nov 2016 kl 19.00

Årsmöte med Örnsköldsviks Biodlareförening, torsdag den 10 november kl 19.00. Plats: Hembygdsgården Nävertjäl

Så var det dags för årsmöte med Örnsköldsviks Biodlarförening, Torsdag den 10 November kl 19:00 Plats: Nävertjäls Bygdegård (efter Björnavägen, ca 10km efter avfarten från E4)
Innan årsmötet ges möjlighet för ”bi-surr” och vi får möjlighet att prata om hur den gångna bi-säsongen varit . Under kvällen hålls i vanlig ordning ett lotteri och fika.

Obs : Årsrapporten kan lämnas vid årsmötet alt. sändas med post till: Anders Westin eller email:benerus.anders@gmail.com
För honungsbedömningen gäller: Medtag honungsburk (utan etikett) , samt frankerat kuvert med eget namn och adress. Såväl blankett för årsrapport som honungsbedömningskort finns i septembernumret av Bi-tidningen.
Obs Glöm inte att betala årsavgiften till SBR för 2017

Välkommen!

Styrelsen


Vårträff Söndag 5 juni 2016 kl 11.00 Lokal: IOGT-NTO Vårblomman i Arnäsvall

Programmet består som vanligt av allmänt bisurr där vi avhandlar vad som hänt i kuporna under vintern, hur vi gör med avläggarna i år och varroa läget mm. Naturligtvis tar vi oss en fika och prövar lyckan i det traditionella lotteriet med vinster som vi kommer att ha glädje av i våra bigårdar.

Även i år medverkar representanter för Stöcksjö Biredskap. Beställningar göres i god tid på tel. 090-42193

Välkomna!


Temadag för biodlare: Söndag 17 april 2016 Örnsköldsvik

Den välkände bi-experten inom svensk biodling Martin Nehmann håller i temadagar med intressanta föredrag

Några ämnen som tas upp: Avläggare och utökning – Övervintring – Drottningodling – Binas sinnesorgan – kommunikation och orientering

Västernorrlands biodlaredistrikt kommer att tillsammans med lokalföreningarna att anordna två fortbildning/temadagar helgen 16-17 april. Lördag 16/4 i Sundsvall och Söndag 17/4 i Örnsköldsvik.

Arrangemangen är subventionerat av Västernorrlands biodlaredistriktet. Deltagaravgiften är endast 100kr och då ingår kaffe/lunch.

Anmälan:

Anmälan görs via e-post: bivnorrland@gmail.com (antalet deltagarplatser är begränsat, så anmäl dig i god tid. Sista anmälningsdag är söndag 10 april). Ange deltagarens namn, epost och/eller telefon samt om du skall delta i Sundvall (16/4) eller Örnsköldsvik (17/4). Ange också om det finns särskilt önskemål ex. matallergier, vegetariskt etc.

Det är viktigt att vi har din kontaktinfo så att vi kan meddela ev ändringar av lokal etc

Anmälningsavgift 100kr insättes (överföring) på Swedbankkonto 8420-2, 944 321 691-7 (Västernorrlandsläns biodlaredistrikt) (OBS! glöm inte ange deltagares namn)

Tid & Plats i SUNDSVALL: Lör 16/4 kl. 10.00- 15.00

Tid & Plats i ÖRNSKÖLDSVIK: Arnäs hembygdsgård. Sön 17/4 Kl. 10.00-15.00

För mer information kontakta:

Esko Wiklund (Sundvall) tel 070-550 2112 eller

Gunnar Ekman (Örnsköldsvik) tel 070-557 5661

VÄLKOMMEN!


Årsmöte
7 nov 2015 kl 14.00

Årsmöte med Örnsköldsviks Biodlareförening, lördag den 7 november kl. 14.00. Plats: Tjärnstugan, Bredbyn (ligger vid väg 348, ca 200 m Norr avfart till Öster o Västerfanbyn).
Innan årsmötesförhandlingarna berättar Lars Höglund från Härnösand om sin yrkesbiodling. Lars har ca 500 samhällen och hanterar årligen stora volymer honung.

Välkommen!


Vårträff Söndag 7 juni 2015, kl 11.00 Nätra Prästbord Gård

I år träffas vi hos Markus Johansson och Johan Norberg. De bor och bedriver sin biodling på Prästbordet 105, 89392 BJÄSTA.

Hos Markus och Johan får vi förutom sedvanligt ”bisurr” även information om aktuella frågor och ärenden som rör biodling. Som vanligt står även fika och lotteriförsäljning på programmet. Vi tar även upp beställningar på BIFOR.

Även i år medverkar representanter för Stöcksjö Biredskap.

Se artikel från vårträffen 2015: http://webben7.se/artikel/121912/biodlare-traffades#


En liten påminnelse! Anmälan av uppställningsplats för våra bikupor

I år (2015) är det anmälningsår. Kom ihåg att senast 31 mars så är det dags för den återkommande anmälan av uppställningsplats för våra bikupor. Som biodlare är du skyldig att uppge uppställningsplats för dina bikupor för att bitillsynsmän ska kunna göra undersökningar. Syftet är att minska smittspridning och att få friskare bin. Anmälan måste du göra dels när du startar med bin och dels återkommande med treårsintervaller (2015 , 2018 och så vidare). Uppställningsplats för dina bikupor ska anmälas på blanketten SJV 16 som Jordbruksverket tagit fram. Länk blankett anmälan uppställningsplats


Årsmöte
6 november 2014 kl 18.30

Plats: IOGT-NTOs lokal Vårblomman i Arnäsvall. (Infart från ”Flygfältsvägen” strax N om Arnäs skola. Härmed kallas Du som medlem i Örnsköldsviks biodlareförening till årsmöte, torsdag den 6 november kl.18.30. Plats: IOGT-NTO-lokalen Vårblomman i Arnäsvall. (Infart från ”Flygfältsvägen” strax N om Arnäs skola.
OBS: Årsrapporten kan lämnas vid årsmötet, alt. sändas med post till: Gösta Norberg.
För honungsbedömning gäller: Med tag honungsburk (utan etikett), samt frankerat kuvert med eget namn och adress. Såväl blankett för årsrapport som honungsbedömningskort finns i september- numret av Bitidningen.
OBS! Glöm ej betala årsavgiften till SBR för 2015. Innan årsmötesförhandlingarna lämnar vi, i vanlig ordning vardera en kort rapport om den ”egna” säsongens resultat m.m. Därtill lämnas tips om ”Trädgårdsväxter för bin, alt. bin för trädgårdsväxter”.
Under kvällen ordnas i vanlig ordning ett lotteri – i år med extra spännande vinster.


Smaka på Höga Kusten

Örnsköldsvik 26-27 september 2014
Matfest med fokus på mathantverket, det lokalproducerade och de gröna näringarna.
Kom och smaka, dofta, prova på!

Örnsköldsviks biodlarförening är en av utställarna.

Datum & Tid: Lördag 27 /9 2014 kl10.00-15.00

Plats: Inre hamnen och Arken Örnsköldsvik.

Smaka på Högakusten


Träff för tillsynsmän tisdag 10 juni 2014

– övriga medlemmar är också välkomna till föreläsningen mellan kl12.30-14.30

Det blir en kurs/träff under tisdagen den 10 juni med tillfälle att träffas och diskutera och då Preben Kristiansson, i sjukdomskonsulent på SBR, medverkar och föreläser. Då även övriga medlemmar är välkomna att delta kommer Preben hålla sin föreläsning med biodlarens intressen och verksamhet som utgångspunkt!

Tid: tisdagen den 10 juni Tillsynsmännen är kallade till 10.30. Övriga medlemmar deltar på föreläsningen mellan 12.30-14.30.

Plats: Hushållningssällskapets lokaler på Trädgårdsgatan 7, Härnösand.


Vårmöte sön 1 juni 2014

Det är dags för Vårträffen 2014 för oss biodlare.
Anders Westin i Norrälvsjö 169, tar emot oss söndag 1 juni kl 11.00.
Programmet består som vanligt av ”bisurr”. Aktuella frågor om hur vintern har behandlat våra vänner i kuporna, hur gör vi med avläggarna i år, klarar vi oss även denna säsong utan varroa, o s v.

Kom-i-håg: Ta med stol för utomhusbruk!

Se artikel från vårträffen 2014: http://webben7.se/artikel/viktig-bisyssla-engagerar#


Vårträff 2013

hos biodlarföreningens medlem Vanja Strand i Tennviken. Se artikel: http://www.webben7.se/artikel/informativ-biodlartraff-i-ornskoldsvik