Honungsanalyser

Jag heter Natuschka och forskar i pollineringsekologi vid Umeå universitet, där vi vill undersöka biodling, bin och deras produkter (honung och pollen) på olika sätt i olika delar av Norrland.
Hittills har vi byggt upp metodik och erfarenheter i vissa delar av Västerbotten och lite grann i Övertorneå, men nu skulle vi vilja ta steget ut och nå ut till andra delar i Norrland. Förhoppningen är ju förstås att detta ska komma till er nytta – detta är ju ett projekt som Jordbruksverket sponsrar.

Min främsta fråga är om någon av er är intresserad av honungsanalyser? Jag kan inte ta emot hur många prover som helst, utan måste särskilja vilka jag ska ta (pga begränsade medel från Jordbruksverket). Det är därför som jag har skrivit till er eftersom jag tror ni att ni som ordförande eller liknande för era respektive områden har en bättre översikt över läget. Kanske kan ni välja ut någon honungsssort som får representera ert område? Maila då detta till mig med info om plats, bihälsa, biras, och annan info ni vill lägga till, tack.

Jag kommer då att välja ut några av dessa för olika analyser med avseende på kemisk, mikrobiologisk och pollen sammansättning. Detta kommer då inte att kosta er något – förutom 250 gram honung och frakt, om ni inte har emot detta. Vet ej om jag kan motivera till Jordbruksverket att jag betalar för precis allt, från honung, frakt samt gör olika gratisanalyser.

Vi utfärdar inte kvalitetscertifikat (det är SBRs uppgift) men vi kan visa resultaten till er som ni får använda hur ni vill – och vi kommer också att publicera dem i en artikel som sen kan nå ut till alla intresserade. Meningen är också att denna studie ska hjälpa SBR i bedöming av svensk honung i allmänhet.

Vi är också intresserade av andra teman (bihälsa, nyttomikrober, pollen analyser, bins genetiska diversitet) – så om någon är intresserad av detta så får ni gärna vara med i dessa studier.


Natuschka Lee
ForskareInstitutionen för ekologi, miljö och geovetenskap, Umeå universitet

Klicka här för att kontakta Natuschka Lee